Muhtemelen henüz göstermiyor olsanız da, kıyafetleriniz biraz sıkıyor olabilir ve sabah bulantısı yaşayan kadınların yüzde 75’i arasındaysanız bu çok normal.
8 haftalık hamileyken bebeğiniz günde bir milimetre hızla büyüyor ve dudakları, burnu ve göz kapakları oluşuyor.
“Gebeliğin 8. haftasında bebeğiniz günde bir milimetre hızla büyüyor ve dudakları, burnu ve göz kapakları oluşuyor.”
İçerik Haritası
8 Haftalık Bebek gelişimine hızlı bir bakış
İşte sana bakıyor!
Mavi mi? Yeşil mi? Kahverengi mi? Bebeğinizin gözlerini bir süre göremeyeceksiniz, ancak bu hafta retinalar oluşmaya başladı.
Mavi mi pembe mi?
Müstakbel bebeğinizin cinsiyeti gelişmeye başlıyor, ancak doktorunuzun bebeğinizin hangi cinsiyette olacağını tespit etmesi için henüz çok erken.
Tüm sistemler çalışıyor
Haftanın sonunda, tüm temel organlar ve vücut sistemleri gelişmeye başlamıştır.
Bebeğim 8 haftalıkken ne kadar büyük?
Bebeğiniz inanılmaz bir hızla büyüyor. Bu hafta ölçümleri nasıl? Şu anda bir 1.24 cm uzunluğundan fazla olabilir.
Bebek hızla büyüyor.
Bu arada, bebeğin ne kadar büyük olduğunu tahmin etmek biraz daha zorlaştı. Büyüme günde yaklaşık bir milimetre hızında gerçekleşse de, sadece boyda olması gerekmez. Kollarda, bacaklarda, sırtta ve o minik vücudun diğer kısımlarında da büyüme gözlemlenebilir, bu da önümüzdeki birkaç ay içinde her yönden büyük değişiklikler olacağı anlamına gelir.
Bebeğin dudakları, burnu ve göz kapakları oluşur
Hamileliğin 8. haftasında başka neler değişiyor? derseniz. Küçük embriyonuza yakından baktığınızda, bebeğinizin artık daha çok bebek gibi göründüğünü fark edeceksiniz.
Bebeğin elleri ve ayakları perdeli olsa da, minik el ve ayak parmakları yeni yeni farklılaşmaya başlar ve kuyruk neredeyse yok olmuştur. Bir üst dudağın oluştuğunu, sevimli burnunun çıkıntılı ucunu ve minik, çok ince göz kapaklarını görebilirsiniz.
Bebek hareket halinde!
Tüm bu büyüme bebeğiniz için de heyecan vericidir. Henüz hissedemeseniz de, bebeğinizin minik gövdesi ve uzuv tomurcukları artık seğiriyor ve spontane hareketler yapıyor.
Amniyotik sıvı hacmi artıyor ve rahminiz büyüyen bebeğinizi barındırmak için genişliyor.
8. Hafta Hamilelikte Bedeninizde Gerçekleşen Değişiklikler
Sabah bulantıları
Bebeğiniz henüz tam olarak göstermenize neden olmasa da, muhtemelen kıyafetleriniz karnınızın etrafında biraz sıkı hissediyordur. Bunun nedeni, genellikle yumruk büyüklüğünde olan rahminizin, hamileliğin 8. haftasında biraz daha büyümesidir.
Kuşkusuz, bu hala oldukça küçük bir rakam. Ancak dışarıdan hamile görünmeniz pek olası olmasa da, içinizde hamile hissettiğiniz neredeyse kesindir.
Evet, hamileliğin o meşhur ritüeli: sabah bulantısı – ancak adı yanıltıcı olabilir. Sabah bulantısı yaşayan hamile kadınların tahmini yüzde 75’inin arasındaysanız, sabahları başlayabileceğini çok iyi bilirsiniz – ancak tüm gün ve tüm gece de devam edebilir.
Kimse bu mide bulantısına neyin sebep olduğunu kesin olarak bilmiyor. Bu konuyla ilgili çok sayıda teori var. Bunun nedeni vücudunuzda dolaşan hCG ve östrojen seviyesinin artması ya da yükselen progesteron seviyeleri veya rahim kaslarının hızla gerilmesi nedeniyle sindirim sistemi kaslarının gevşeyerek sindirimi daha az verimli hale getirmesi gibi nedenler olabilir.
Sebep ne olursa olsun, içinizi ferah tutun bebeğiniz kendini iyi hissediyor. Sık sık ama her seferinde azar azar yemeye çalışın, bu da vücudunuzun yakında karşınıza çıkacak bir başka inatçı dertle savaşmasına yardımcı olacaktır.
Sabah bulantıları ile gerçekten mücadele ediyorsanız – örneğin, en az 5 kilo kaybettiyseniz veya sekiz saatten fazla hiçbir şeyi tutamıyorsanız – doktorunuza hamilelikte bulantı önleyici ilaç almanız gerekip gerekmediğini sorun.
Ancak iyi haber şu ki, bulantı ve kusma genellikle 12 ila 14. haftalarda azalır, bu yüzden – biraz rahatlayana kadar sadece dört ila altı hafta daha!
Hamilelik sırasında meyve yemek
Meyve her zaman dostunuzdur – ama hamilelik döneminde en iyi dostunuz olduğunu düşünün. Doğanın en tatlı nimeti sadece sizin ve bebeğiniz için iyi olan temel vitaminleri ve diğer besin maddelerini içermekle kalmaz, aynı zamanda sizi düzenli tutmada da başrol oynar. Kuru erikleri uzatır mısınız lütfen!
Daha tatlı haberler: Doğru meyve, hamilelik isteksizliği ve mide bulantısı sizi salata barına gitmekten alıkoyduğunda uzak durduğunuz hemen hemen her sebzenin yerine geçebilir. Örneğin, brokoliyi mideye indiremediğinizde kuru kayısıyı tercih edin.
Meyve ve sebzeler söz konusu olduğunda iyi bir kural: Daha parlak renkler (özellikle iç kısımları) daha iyi beslenmeyi ifade eder. Meyvelerinizi “iç” rengine göre seçin. Seçiminizde meyve ağırlığınca altın değerinde besin bulacaksınız.
8. Hafta Hamilelik Belirtileri
Yorgunluk
Bugünlerde sizi bu kadar yoran ne? Her şeyi deneyin! Hamilelik zor bir iştir ve eşinizden, ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım istemelisiniz. Eşinizin ya da bir arkadaşınızın yardım etmesi, yürüyüşe çıkmak ve ardından yatmak için yeterli enerjiye sahip olabileceğiniz anlamına gelir! Mutlaka deneyin.
Mide bulantısı ve kusma
Mide bulandırıcı hisler bu hafta da devam ediyor olabilir. Zencefilli kurabiye, gerçek zencefilli gazoz veya zencefilli şeker gibi zencefilli yiyecekler yemek sizi bu dönemde rahatlatabilir. Araştırmalar, hamilelik sırasında bulantı ve kusmayı azaltmada işe yaradığını göstermektedir. Ve doğum öncesi vitamininizi aç karnına değil akşam yemeği sırasında almayı deneyin. Çiğnenebilir olanları da daha az mide bulantısı hissetmenizi sağlayabilir.
Artan vajinal akıntı
Östrojen sayesinde tanıştığınız bir diğer vücut sıvısı da ince, süt gibi bir vajinal akıntı olan lökore. Östrojen pelvik bölgeye kan akışını artırdığında, vücudun mukoza zarlarını uyarır. Lökore, sağlıklı bir bakteri dengesi sağlayarak doğum kanalını enfeksiyondan korur, bu nedenle duş yapmaya veya yıkamaya çalışmayın.
Şişkinlik ve gaz
Şişkinlik ve kabızlığın yanı sıra hamileliğin bir diğer yaygın belası da mide gazıdır. Uygun bir şekilde adlandırılan relaksin hormonu, progesteron ile birlikte, gastrointestinal sisteminizdekiler de dahil olmak üzere vücudunuzdaki kasları gevşetmek için çalışır. Bu da yiyeceklerin daha yavaş hareket etmesine neden olarak hazımsızlık ve gaz hissine yol açar. Bu konuda ne yapabilirsiniz? Yemek yerken rahatlamaya çalışın – gerginlik ve hızlı yemek yemek yemeğinizle birlikte hava yutmanıza ve midenizde gaz cepleri oluşturmanıza neden olabilir.
Kabızlık
Lif, halsiz bağırsaklara karşı mücadelede en iyi dostunuz olabilir, bu nedenle her öğüne biraz lif ekleyin. Ancak lif açısından zengin bir diyete alışık değilseniz, kendinizi her zamankinden daha fazla gazlı bulabilirsiniz.
Yiyecek istekleri ve tiksintileri
Kil veya nişasta gibi garip maddeler mi aşeriyorsunuz? Mutlaka doktorunuza danışın. Bu tür aşermelere pika denir ve özellikle demir olmak üzere beslenme eksikliğinin bir işareti olabilir.
8. Hafta Gebelik Tavsiyeleri
Baş ağrılarıyla başa çıkın
Genişleyen karnınızla birlikte boynunuzun üzerinde yeni ağrılar ve sızılar ortaya çıkabilir. Kan hacminiz yüzde 50’nin biraz altında artacak ve bu da hamilelik hormonlarıyla birlikte baş ağrılarına neden olabilir.
İlaç kullanımı için mutlaka doktorunuzla konuşun.
Bir (veya iki) bebek kaydı başlatın
Güneş kremi kullanmayı unutmayın
Güneş lekelerinden korunun! Birçok kadın için hamilelikteki hormon dalgalanmaları melazmaya veya ciltte ve yüzde koyu lekelere neden olabilir.
Bu, cildinizin, çillerinizin ve benlerinizin daha koyu görünebileceği ve muhtemelen karnınızın ortasında koyu bir çizgi (linea nigra) olduğu anlamına gelir. Areolalarınız da daha koyu bir tonda olabilir.
Endişelenmeyin, yalnız değilsiniz – bu durum anne adaylarının yüzde 50 ila 75’ini etkilemektedir. Bununla birlikte, güneş ışığı durumu daha belirgin hale getirdiğinden, dışarıdayken geniş kenarlı bir şapka ve SPF 30 veya daha yüksek güneş kremi kullanarak melazmanın daha da kötüleşmesini önleyebilirsiniz.
Kilonuzu takip edin
Hamileliğinizin 40 haftası boyunca kademeli olarak kilo almak iyidir – ancak bu, eşit şekilde kilo alacağınız anlamına gelmez.
İlk üç aylık döneminizde iki ya da dört kilodan fazla alamayabilirsiniz; sabah bulantıları yaşıyorsanız hiç alamayabilirsiniz.
İkinci ve üçüncü üç aylık dönemde, 8. aya ulaşana kadar her hafta ortalama bir kilo veya yaklaşık 20 ila 28 kilo alabilirsiniz. Haftalık artışlar değişmekle birlikte, ortalama olarak her biri yaklaşık bir kilo alma eğilimindedir.
9. ayda bebeğinizin kilo alımı hızla devam ederken, sizinki muhtemelen sadece iki ila üç kilo arasında olacaktır; hatta doğumdan önceki günlerde kilo bile verebilirsiniz.
Egzersizi kolaylaştırın
Bir süredir egzersiz yapmadıysanız, hızlı bir başlangıç yapmayın. Aşırıya kaçmak sakatlanmaya, mide bulantısına, aşırı ısınmaya ve sadece yorgunluğa yol açabilir. Ayrıca bunlardan bazılarını yaşamak sizin motivasyonunuzu da etkileyecektir.
Hemen şimdi egzersize başlayın. 10 dakikalık hafif bir ısınma ile başlayın, ardından beş dakikalık orta düzeyde egzersiz ve beş dakikalık soğuma. Ardından, önerilen 150 dakikalık haftalık egzersize ulaşana kadar (bu da haftada beş gün, günde ortalama 30 dakikaya denk gelir) orta dereceli bölümü her hafta beş dakika artırın.
Mini öğünler yemeyi deneyin
Hamilelik sırasında bulantı ve kusmayla başa çıkmak asla kolay değildir – ancak kendinizi ve bebeğinizi iyi beslemeye başlamak için endişelendiğinizde özellikle zordur.
Endişelenmeyin. Hassas ilk üç aylık iştahınız şu anda ne kadar zorlansa da, beslenme ihtiyaçlarınızı karşılamak için hala yeterli.
Bu arada, büyük öğünler tüketemiyorsanız, mutlaka gün boyunca besin dolu en az altı küçük öğün ve mini atıştırmalıklardan yiyin.
Mini öğünler sadece besin almanız için iyi olmayacak, aynı zamanda midenizi biraz dolu tutmak, boşalmasını önlemenin en iyi yoludur.
Şu anda, daha az rahatsız edici bulduğunuz yiyeceklere odaklanın – kraker ve daha fazla kraker olsa bile.
Mideniz bulanmadığında sağlıklı bir seçenek seçin – bu krakerleri tam tahıllı yapmak gibi – ve bir dilim hafif kaşarla servis edin. Ve zencefilin yatıştırıcı gücünden faydalanmayı unutmayın!
Sağlıklı karbonhidratlar seçin
Bebeğinizi besleyen ve enerji ihtiyacınızı karşılayan sağlıklı kompleks karbonhidratları seçerek bu kelimeyi yeniden tanımlayın.
İşte sağlıklı karbonhidrat seçeneklerinin listesi: taze meyveler, kurutulmuş ve dondurularak kurutulmuş meyveler, taze sebzeler, tam tahıllı ekmekler, krakerler ve tahıllar, fırınlanmış patates (kabuklu), fasulye ve bezelye.