Gebelik sürecinizle ilgili size ilginç bir bilgi: 7 haftalık hamileyken, embriyonuz artık rahminize geldiğinde olduğundan 10.000 kat daha büyüktür! Bebeğiniz hızla büyüyor ve dakikada 100 oranında yeni beyin hücresi üretiyor.
İlk üç aylık döneminizin ikinci yarısına girerken, sabahları mide bulantıları, göğüslerinizde hassaslık ve yemekten kaçınma gibi semptomlar yaşamanız muhtemeldir.
Bebek gelişimine hızlı bir bakış
Bebeğin yaşam çizgisi
Göbek kordonu, bebek ve plasentayı birleştirerek kan dolaşımınıza oksijen ve besin sağlar ve hatta atıkları ortadan kaldırır.
Mukus tıkacı gelişir
Mukus tıkacınız haftanın kapanışında ortaya çıkar ve rahim ağzınızın açıklığına yerleşir. Bu doğal mantar rahminizi mühürler ve bakterilerden korur.
Perdeli eller ve ayaklar
Müstakbel bebeğinizin el ve ayaklarında ağa benzer çıkıntılar oluşur. Yakında eller büyüyecek ve el ve ayak parmaklarına sahip olacak şekilde değişecek, ancak şu anda küçük küreklere benziyorlar.
7 haftalık hamile kaç aylıktır?
Eğer 7 haftalık hamileyseniz, hamileliğinizin 2. ayındasınız demektir. Sadece 7 ay kaldı!
Bebeğim 7 haftalıkken ne kadar büyük?
Bebeğiniz şu anda yarım cm’den biraz daha uzun! Kulağa oldukça küçük geliyor değil mi? Birde şöyle düşünün: Bebeğiniz şu anda, bir ay önce gebe kaldığında olduğundan 10.000 kat daha büyük.
Yeni beyin hücreleri hızla oluşur
7 haftalık hamileyken, dakikada 100 oranında yeni beyin hücresi üretildiğinden, bu büyümenin çoğu kafa bölgesinde yoğunlaşır. Tomurcuklanan bir dahi diyebiliriz değil mi?
Bebeğin kolları ve bacakları gelişmeye başlar
Tomurcuklardan bahsetmişken, bebeğiniz bu hafta bir uzvun dışına çıkıyor. Kol ve bacak tomurcukları filizlenmeye, uzamaya ve güçlenmeye başlayarak el, kol ve omuz bölümleri ile bacak, diz ve ayak bölümlerine ayrılıyor. Ancak uzuv tomurcukları bu erken aşamada el veya ayaklardan çok küreklere benziyor.
Bebeğin böbrekleri oluşur
Bu hafta ayrıca bebeğinizin ağzı ve dili de şekilleniyor. Böbrekler de artık yerindedir ve önemli atık yönetimi görevlerine başlamaya hazırdır. Yakında bebeğiniz idrar üretmeye başlayacak. Şanslısınız, çünkü bebek bezine henüz ihtiyaç yok.
7. Hafta Hamilelikte Bedeninizde Gerçekleşen Değişiklikler
Sizin için işaretler
Henüz kimseye hamile olduğunuzu söylemeseniz bile, bebeğiniz bunu size sık sık hatırlatıyor. Henüz konuşamıyor ama hamilelik belirtisi bu iletişim yollarından bir tanesi. Gece gündüz peşinizi bırakmayan hamilelik bulantısı ya da ağzınızda biriken fazla salyayı örnek sayabiliriz.
Bir de kesinlikle gözden kaçırmamanız gereken bir başka erken hamilelik belirtisi var, bu dönemde bluzunuzu üzerinden iliklemekte zorlanabilirsiniz. Göğüslerde hassaslık ve büyüme başlayabilir.
Biolane ile hamilelik rehberini takip ederek hamilelik sırasında bekleyebileceğiniz semptomları ve vücut değişikliklerini takip edebilirsiniz.
Şişmiş göğüsleriniz
Bebeğiniz daha 1 cm büyüklüğünde olmasa da, göğüsleriniz muhtemelen olduğunda daha büyük gibi görünüyor. Göğüsler rahatsız edici derecede hassas, karıncalı ve ağrılı olmasaydı hoş bir haber olabilirdi. Hamilelik hormonlarından kaynaklı östrojen, ve progesteron buna neden olan hormonlardandır.
Ayrıca göğüslerinizde yağ birikir ve bölgeye kan akışı artar. Meme uçlarınız normalden biraz daha fazla dışarı çıkmış olabilir, ancak o kadar hassas ve hassastırlar ki dokunulduğunda acıyabilirler.
Meme ucunun etrafındaki koyu renkli alan olan areola şimdiden koyulaşmış ve büyümüştür. Önümüzdeki aylarda da renk olarak büyümeye ve derinleşmeye devam edecektir.
Panik yapmayın, areola üzerinde kaz yumrusu benzeri küçük noktalar da fark edeceksiniz. Montgomery tüberkülleri olarak adlandırılan bu yumrular, areolaya kayganlık sağlayan yağ bezleridir.
Tüm bu değişikliklerin neden gerçekleştiğini merak ediyorsanız, işte cevabınız: Bunların hepsi, yaklaşık 33 hafta sonra yeni doğan bebeğinizi emzirmek gibi önemli bir görev için gerekli!
Yemekten kaçınma ile başa çıkma
Bugünlerde yemekler ve yemek kokuları hakkında hassaslaşmış olabilirsiniz, bu asla yalnız değilsiniz demektir. Hamilelikte yemekten kaçınma sadece çok yaygın değil, aynı zamanda oldukça kafa karıştırıcıdır, özellikle de bir zamanlar en sevdiğiniz yemek aniden sizi üşüttüğünde ve mideniz bulandığında.
En iyi tavsiye: Elbette yeni zevklerinize kulak verin. Yemeklerinizi en iyi seçeneklerden seçin, tiksindiğiniz yiyecekler için ikame yiyecekler bulun. Örneğin – etin görüntüsüne veya kokusuna dayanamıyorsanız protein için kinoa düşünün. – ve kaçınmanız gereken yiyecekleri zaten sevmiyorsanız bu iyi bir haber.
7. Hafta Hamilelik Semptomları
- Sık idrara çıkma
Mide bulantısı ve işeme gibi ihtiyaçlar arasında, bugünlerde banyoda hala çok zaman geçirebilirsiniz. Hamilelik hormonu hCG, pelvik bölgenize giden kan akışını artırıyor. Genel olarak sıvı alımınızı azaltmayın, ancak kahveyi daha az içmek isteyebilirsiniz. Hamilelik sırasında hem vücudunuzun hem de bebeğinizin düzenli sıvı alımına ihtiyacı vardır. - Meme hassasiyeti ve değişiklikleri
Göğüslerinizde, damarlar mı filizleniyor? Aslında bu damarlar otoyol gibi hareket eder: Doğumdan sonra besinleri ve sıvıları sizden bebeğinize taşırlar. Daha sonra sarkma ve çatlakları en aza indirmek için, sütyen seçimine şimdiden yatırım yapabilirsiniz. - Yorgunluk
Elbette yorgunsunuz – hala bebeğinizin yaşam destek sistemi olan plasentayı üretmek ve yaşadığınız tüm o çelişkili duygulara alışmak gibi kahramanca bir görevle uğraşıyorsunuz. Yorgunlukla mücadele etmenin bir yolu da daha sık ve daha küçük öğünler yemektir. Ayrıca, midenizin bulanmamasına da yardımcı olacaktır. Altı mini öğün yemek kan şekerinizi dengede tutacak ve bu da enerji seviyenize yardımcı olacaktır. Sadece bu mini öğünlerin çoğunu sağlıklı öğünler yapabilirsiniz! - Yiyecek istekleri ve tiksintileri
Her gece aynı şeyi yemek zorunda mı kalıyorsunuz? Endişelenmeyin – aynı sağlıklı şeyleri tekrar tekrar yiyerek bebeğinizi değerli besinlerden mahrum bırakmıyorsunuz. Aşermeler sizi çılgına çeviriyorsa, arada bir onlara teslim olabilirsiniz. – sonra günün geri kalanında iyi beslenin. - Mide yanması ve hazımsızlık
Yemek yedikten sonra midenizin derinliklerinden ağzınıza doğru bir yanma hissediyorsanız, hamileliğe bağlı hazımsızlık ve mide ekşimesi yaşıyorsunuz demektir. Baharatlı veya yağlı yiyecekler ve kafeinli içecekler gibi mide ekşimesini tetikleyen unsurlardan kaçının ve bu durumu mutlaka doktorunuza sorun… - Aşırı tükürük
Midenizin bulanması yetmezmiş gibi, ağzınızda biriken fazladan tükürükle de mücadele ediyor olabilirsiniz. Bu durum ilk üç aylık dönemin sonuna kadar devam edecektir. – sadece altı hafta kaldı! – Ama geçene kadar bol bol şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.
7. Hafta İçin İpuçları
Ne kadar kazandığınızı veya kaybettiğinizi bilin
Henüz bir bebek yumrusu göremiyorsunuz, ancak birkaç kilo almış olabilirsiniz. Bu tamamen normaldir. Normal VKİ’si(Vücut Kitle İndeksi) 18,5 ila 24,9 olan kadınlar hamilelik sırasında muhtemelen 25 ila 35 kilo alırken, daha yüksek veya daha düşük VKİ’ye sahip kadınların akılda tutması gereken biraz daha farklı bir hamilelik kilo aralığı vardır.
İlk üç aylık döneminizde bebeğiniz hala küçüktür, bu da toplamda iki ila dört kilodan fazla alamayacağınız anlamına gelir.
Ancak, sabah bulantılarından muzdaripseniz, bir gram bile almayabilir, hatta biraz kaybedebilirsiniz. İştahınız açıldığı ve ikinci üç aylık dönemde bu kiloları telafi ettiğiniz sürece bu da sorun değildir.
Kramplar genellikle normaldir
Hamileyken karın krampları yaşarsanız, bu endişelenmeniz için bir neden değildir. İlk üç aylık dönemde kramplar normaldir, ancak omuz veya boyun ağrısıyla birlikte ortaya çıkıyorsa veya kasılmalar, baş dönmesi veya akıntı eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuzu arayın. Karın ağrınız kramptan daha fazla hissediliyorsa ve daha şiddetliyse de doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Meyve sizin dostunuzdur
Doğanın en tatlı nimeti sadece sizin ve bebeğiniz için iyi olan temel besinleri içermekle kalmaz, aynı zamanda meyve sizi düzenli tutmada da başrol oynar.
İyi bir beslenme kuralı: Meyve yemek istediğinizde, meyvenin dışına olduğu kadar içine de bakın.
Örneğin, bir kavunun dışı daha açık renkli olabilir, ancak kavunun koyu iç kısmı A ve C vitaminlerinin yanı sıra bazı önemli minerallerle doludur.
Egzersizde yapılmaması gerekenleri bilin
İşte hamilelik egzersizleriniz sırasında kaçınmanız gereken bazı şeylerin listesi:
- İlk üç aylık dönemden sonra sırt üstü egzersiz yapmayın.
- Egzersiz yaparken nefesinizi tutmamaya çalışın.
- Zaten stresli olan eklemlerinizi daha da zorlayabilecek sarsıntılı veya bükülme hareketlerinden uzak durun.
- Denge duyunuzu zorlayan veya karnınıza herhangi bir travma riski taşıyan hareketler konusunda dikkatli olun.
- Yakında egzersiz için daha az oksijeniniz olacak, bu nedenle yorulduğunuzda durun ve aşırı ısınmaktan kaçının.
- Şimdi sıcak yoga yapmanın zamanı değil.
Cilt sorunlarını güvenle yönetin
Hamilelik, aşırı yağlanmadan aşırı kuruluğa (ya da her ikisine aynı anda), akneden lekelenmeye ve en tuhafı da melazmaya (yamalı bir cilt renk değişikliği) kadar oldukça tuhaf cilt karmaşıklıklarına neden olabilir.
Sorun sivilceler ise, yüzünüzü günde iki ila üç kez derinlemesine ama nazik bir temizleyici ile yıkayın – sert olanlar sadece cildinizi tahrişe daha açık hale getirecektir. İçeriklerinin doğal olduğundan ve kimyasal içermediğinden emin olun.
Haftada bir kez çok nazikçe peeling yapın ve yağsız bir nemlendirici ile tamamlayın. Unutmayın,aşırı soyulmuş cilt, çatlaklara daha yatkındır.
Sağlıklı istekleri şımartın
Aşerme krizine girdiğinizde ne yapmalısınız? Bu değişir. Canınız meyve ya da sebze çekecek kadar şanslıysanız teslim olun. Yapabiliyorsanız biraz çeşitlendirmeye çalışın, ancak canınız yine istemiyorsa endişelenmeyin.
Ancak sizi bir kase şekerli mısır gevreğine veya bir paket su ısıtıcısında pişirilmiş patates cipsine yönlendiriyorsa isteğinize direnmeye çalışın. Üzerine taze meyve ve bir tutam bal eklenmiş gevrek yiyin veya proteinle dolu bir paket soya cipsine yönelebilirsiniz.
Pastörize edilmemiş yumuşak peynir, hamile olduğunuz için yememeniz gereken bir şey aşeriyorsanız, pastörize beyaz peynir gibi, aşerdiğiniz besine yakın bir şey koyabilirsiniz.
Kendinizi kil, kül veya nişastası gibi gıda olmayan maddeleri aşerirken bulursanız, doktorunuza danışmadan hareket etmeyin. Bu tür aşermeler beslenme eksikliğiyle tetiklenen bir duruma işaret ediyor olabilir.
İsteksizliklerinizle ilgili not:
Tavuk göğsü yeme düşüncesini içinize sindiremiyorsanız, yalnız değilsiniz.
Sadece işe yarayan şeyleri yapın. Seçimlerinizi yumuşak ve sıkıcı tutun, artık midenizin kaldıramayacağı yiyecekler için ikame yiyecekler bulun .Sebzeleri görmeye dayanamıyorsanız meyveleri düşünün.